Zijn ladeblokken onder het bureau nog nodig?

Zijn ladeblokken onder het bureau nog nodig?

Het kantoorlandschap gaat behoorlijk op de schop. Een gestage toename van digitale communicatie, flexibelere bureaus, wisselwerkplekken, vergadercorners en thuiswerken. Nederlandse kantoorwerkers zijn inmiddels gewend geraakt aan vernieuwing of initiëren deze soms zelf. Over het papierloze kantoor wordt regelmatig gesproken, maar de printers spugen nog heel wat bedrukte A4tjes uit. Bij al dat vernieuwingsgeweld zoekt men graag naar een constante factor. Elk mens wil ergens wel een beetje houvast aan hebben. Tot op heden is in de kantorenwereld het ladeblok of ladekastje sterk overeind gebleven. Maar blijft dat zo?

Een ladeblok hing in de “oudheid” al aan een Gispen bureau.
Of het nu van je verwacht werd of dat het te maken had met de eigen ordelijkheid, om een bureau aan het eind van de dag aan kant te hebben, was een ladekastje een onmisbaar onderdeel. Natuurlijk was een kantoor in het verleden een grote papierwinkel. Daarbij waren de bureaus niet altijd ruim bemeten en mocht een ladekast niet ontbreken. Bij een hogere functie ontstond zelfs het recht op twee ladekasten aan één bureau. Een leidinggevende functie in overheidsdienst leverde zelfs het recht op om het bureau schuin neer te zetten. Ladeblokken of -kasten aan het bureau waren alleen bedoeld voor papier en dossiers. Dus geen persoonlijke spullen. Bovendien zat er een slot op. Het waren uiteindelijk persoonlijke bureaus.

Wieltjes zorgden voor een grote omslag.
Bureaus met vast bevestigde ladekasten raakten buiten gebruik. Waar mensen flexibeler werden kregen ladeblokken wieltjes voor een grotere actieradius. De vorm van berging bleef echter bestaan. Wel werd het geaccepteerd om ook privé spullen in de ladeblokken op te bergen. De verrijdbaarheid van de ladekasten werd een voorwaarde bij het gebruik van wisselbare werkplekken. De gebruiker neemt in die situatie het verrijdbare kastje mee naar de werkplek die beschikbaar is. Voor de schoonmaak heeft zo’n verrijdbaar exemplaar ook voordelen. Door ze te verplaatsen kon de vloer overal schoongehouden worden. In het midden gelaten of die verrijdbare kasten ook echt van hun plaats kwamen ten gunste van een dweil of stofzuiger.

Het ladeblok blijkt dus een echt “blijvertje”.
Deze stelling vraag om een nadere toelichting:

  • Nadat de ladeblokken wielen hadden gekregen werden ze samen met de bureaustoelen de enige verrijdbare elementen in een kantoor.
  • Daardoor droegen ze bij aan het comfort van de gebruiker. Men kon zo’n kastje naar zich toetrekken en men had tevens een bijzettafel.
  • Bij flexibele werkplekken werd het bureau niemand zijn eigendom of zo je wilt ieders eigendom. Het verrijdbare ladeblok bleef persoonsgebonden.
  • Persoonsgebonden ladeblokken hebben iets eigens. Behalve documenten verdwijnen er heel wat privé spullen in. En niet alleen bij de vrouwelijke gebruikers, ook mannen hebben som heel wat op te bergen.
  • De meeste thuiswerkplekken zijn voorzien van een verrijdbaar ladeblok. Alleen al omdat er minder ruimte rond en op de werkplek is en dan is zo’n extra bergruimte onmisbaar. Bovendien is iedereen op de kantoorwerkplek gewend aan het beschikbaar hebben van een ladeblok.
  • Onderzoekers hebben vastgesteld dat het papierloze kantoor voorlopig nog niet in zicht is. En papier vraagt om berging.

Kortom, de verrijdbare ladeblokken komen voorlopig niet in aanmerking voor een crematie en zullen nog lang gebruikt en aangeschaft worden.