Kantoortrends van 2016

Kantoortrends van 2016

We staan weer aan het begin van een nieuw jaar; een mooi moment om vooruit te blikken. Wat staat er het komende jaar allemaal te gebeuren? Oftewel: wat zijn de trends voor 2016?

Met Het Nieuwe Werken is de kijk op werken de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Flexibiliteit wordt steeds belangrijker en de technologie geeft ons de mogelijkheden om steeds flexibeler met ons werk om te gaan.

Werken in de cloud
Zo is het werken in de cloud in hoog tempo populair geworden. Niet in de laatste plaats doordat we steeds meer switchen tussen computer, telefoon en tablet. Gemak en flexibiliteit zijn voor veel bedrijven redenen om gebruik te maken van clouddiensten. Het feit dat steeds meer (vooraanstaande) bedrijven gebruikmaken van werken in de cloud, zal andere bedrijven over de streep trekken.

Zit/sta-bureaus
Daarnaast zien meer en meer bedrijven het belang van een ergonomisch verantwoorde werkplek. Zo is er steeds meer animo voor zit/sta-bureaus. Tot op heden werden deze bureaus slechts op beperkte schaal toegepast, maar dit zal snel veranderen. Onderzoeken tonen aan dat langdurig in dezelfde houding zitten gezondheidsklachten oplevert. Een zit/sta-bureau maakt het werken daarentegen afwisselender en daardoor veel prettiger.

Ergonomische thuiswerkplek
Ook werken steeds meer mensen (deels) vanuit huis. Thuiswerken is een onderdeel van Het Nieuwe Werken en heeft inmiddels serieuze vormen aangenomen. 2016 zal het jaar zijn waarin de thuiswerkplek de serieuze aandacht krijgt die het verdient. Op de lange termijn levert werken aan de keukentafel of aan een klein bureautje op zolder namelijk toch de nodige nek- en rugklachten op… En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn! Bovendien past het niet bij de prominente plaats die het thuiswerken inmiddels heeft ingenomen in onze maatschappij.

Welzijn
Daarnaast zal ook de gezondheid en het algehele welzijn van de werknemer het komende jaar de nodige aandacht krijgen. Gezonde werknemers functioneren immers het beste en leveren een bedrijf nog altijd het meeste rendement op! Bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren door voldoende ruimte te bieden voor pauzes en lunchwandelingen, maar bijvoorbeeld ook door een gezond voedingsaanbod in de kantine of het bieden van sportfaciliteiten.

Duurzaamheid
Duurzaamheid staat ook in 2016 volop in de belangstelling. Nieuwe kantoren worden voorzien van de nieuwste technologische snufjes en energiebesparende systemen. Bestaande panden krijgen een nieuwe bestemming of worden aangepast aan de nieuwe manier van denken en werken.

Waar er door de komst van flexwerkplekken minder ruimte (nodig) is voor individuele werkplekken, zien we tegelijkertijd dat er veel aandacht is voor gemeenschappelijke ruimtes. Denk aan vergaderruimtes, maar ook aan restaurants, koffiehoekjes en ontspanningsruimtes. Daar moeten anno 2016 immers de creatieve en innovatieve ideeën ontstaan!