Geschikte thuiswerkplek

Geschikte thuiswerkplek

Niet in de file staan, je tijd flexibel indelen, je eigen muziek draaien, tussendoor eventueel lunchen met de familie… Veel mensen zien een kantoor aan huis als ideaal. Omdat thuiswerken steeds populairder wordt, wordt ook de thuiswerkplek steeds belangrijker.

De hele dag aan de keukentafel werken zal de productiviteit en ook de gezondheid niet bevorderen. Het is daarom van belang om de thuiswerkplek goed in te richten. Maar waar moet u allemaal op letten?

Aparte werkruimte

Allereerst is een geschikte ruimte heel belangrijk. Zorg indien mogelijk voor een aparte werkruimte. Bijvoorbeeld een aparte kamer, een bijgebouw, een serre of een tuinhuisje. Hierdoor voorkomt u dat werk en privé door elkaar gaan lopen.

Kies daarnaast voor een ruime kamer met veel natuurlijk licht. En zorg voor een ruimte waar u geconcentreerd kunt werken, zonder teveel spullen die afleiden. Wist u dat de kleur blauw de concentratie bevordert, dat rood zorgt voor de nodige adrenaline en dat geel zorgt voor creativiteit?

Kantoormeubilair

Ook kantoormeubilair is een belangrijk onderdeel van de thuiswerkplek. Hoewel iedereen weet dat het niet goed is om de hele week op een keukenstoel te zitten, komt dit toch nog vaak voor. Om klachten te voorkomen, is het daarom van belang om ook thuis de eisen die aan een werkplek worden gesteld, in acht te nemen. Dus een ergonomisch verantwoord bureau met bijpassende bureaustoel, die beide in hoogte verstelbaar zijn.

Om het lichaam nog meer te ontlasten, kunt u er ook voor kiezen om een hoekje of ruimte in te richten waar u staand kunt werken. Zodat u afwisselend zittend en staand kunt werken. Er zijn overigens ook speciale (elektrische) zit-sta-bureaus verkrijgbaar.

Voldoende licht

Naast een goede ruimte en ergonomisch verantwoord kantoormeubilair, is het ook belangrijk dat de thuiswerkplek voldoende (ver)licht is. Het meest fijne licht is natuurlijk daglicht. Zorg daarnaast voor voldoende verlichting in de ruimte en op het bureau. Let er wel op dat het licht niet reflecteert in het beeldscherm.

Om de concentratie en productiviteit op peil te houden, is ook frisse lucht belangrijk. Zorg daarom voor voldoende ventilatie. Daarnaast kunnen ook planten bijdragen aan een aangenaam binnenklimaat. Wist u bijvoorbeeld dat er planten zijn die de lucht zuiveren en de luchtvochtigheid in droge ruimtes kunnen verhogen?

Tot slot valt het aan te raden om een inspirerende werkomgeving te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte waar u uitzicht heeft op een landelijke omgeving, maar ook persoonlijke accessoires of schilderijen kunnen inspireren. Het belangrijkste is in ieder geval dat u zich op uw gemak voelt op de werkplek. Als het goed is, brengt u er immers het grootste deel van de dag door!