Creatievere ideeën? Maak visuele aantekeningen!

Creatievere ideeën? Maak visuele aantekeningen!

Aantekeningen maken. Voor veel mensen is het iets wat er nou eenmaal bijhoort. Om overzicht te houden tijdens een vergadering, om inspirerende quotes tijdens een lezing te onthouden of om de belangrijkste punten uit een boek te bewaren bijvoorbeeld. Jammer, want aantekeningen maken op de juiste manier geeft de creativiteit een boost!

Niet iedere manier van notuleren heeft een positief effect op de creativiteit. Maar doen we dit meestal saaie klusje op een visuele manier (ook wel sketchnoting genoemd), dan blijft het brein actief én wordt het extra gestimuleerd. En het mooie is, iedereen kan deze vaardigheid zelf aanleren en ontwikkelen!

Wat is sketchnoting?
Bij visueel aantekeningen maken, worden handgeschreven teksten, symbolen en tekeningetjes gecombineerd. Dure tools zijn overbodig, alles wat u nodig heeft is een stuk papier en een pen. Sketchnoting is een perfecte manier om (onontdekte) verbanden te leggen. Tijdens het visueel aantekeningen maken zijn de hersenen namelijk op een andere manier actief.

tekst-1

Nieuwe ideeën bedenken met sketchnoting
Probeer tijdens een volgende presentatie, workshop, vergadering of lezing eens op een visuele manier aantekeningen te maken. Dat is in het begin misschien even wennen, maar uiteindelijk zal het gemakkelijker gaan. Dit stappenplan helpt u op weg:

  1. Trek een lijn over het midden van het papier.
  2. Aan de ene kant schrijft u notities, de andere kant van het papier is voor tekeningetjes.
  3. Schrijf niet alles woord voor woord op, maar gebruik acroniemen of afkortingen.
  4. Focus op de belangrijkste 4 of 5 punten of ideeën die aan bod komen.
  5. Experimenteer!

tekst-2

De elementen van visuele aantekeningen maken
Welke elementen u gebruikt in uw visuele aantekeningen, zal voornamelijk van uw voorkeur en ervaringen afhangen. Een paar elementen die u kunt gebruiken zijn:

  1. Tekst: zelfs bij visuele aantekeningen ontkomen we niet aan tekst. Het helpt om zaken te verduidelijken of wat verder toe te lichten. Probeer wel wat variatie in te brengen in de tekst. Bijvoorbeeld door belangrijke dingen wat groter op te schrijven.
  2. Vormen: begin simpel, met bijvoorbeeld een cirkel en voeg daar vervolgens dingen aan toe. Twee of meerdere cirkels die elkaar overlappen, geeft bijvoorbeeld een Venn diagram.
  3. Frames: gebruik frames of lijnen om iets uit te lichten of in een kader te plaatsen. Bijvoorbeeld een quote van een spreker tijdens een congres in een spreekwolkje. Zo blijft de context helder.
  4. Pijlen: een ideale manier om een verbinding tussen twee elementen aan te geven, is met pijlen.
  5. Symbolen: gebruik steeds terugkerende symbolen voor veelgebruikte items. Bijvoorbeeld een envelopje of een @ voor e-mail, een muntje voor geld of budget etc. Door steeds meer van dit soort elementen toe te voegen, worden uw aantekeningen steeds visueler.

tekst-3
Combineer de elementen uit dit artikel en probeer het eens. Waarschijnlijk lukt het niet in één keer en dat is prima. Bij visuele aantekeningen maken is het belangrijk om te blijven experimenteren en regelmatig te oefenen.