Beweging in het kantorenlandschap

Beweging in het kantorenlandschap

Als er al goede voornemens in begin januari zijn gemaakt, is het de vraag wat er eind januari nog van over is. Behalve gezonder eten, minder alcohol, meer fruit, stoppen met roken is meer bewegen toch wel de winnaar onder de goede voornemens. Juist die laatstgenoemde intentie speelt menigeen parten. De schaarse vrije tijd moet een andere agenda krijgen, voor buiten bewegen is aantrekkelijk weer vaak een voorwaarde en de familie of sociale verplichtingen mogen er niet onder lijden. Ziedaar een aantal al dan niet terechte argumenten om eind januari jezelf te verontschuldigen waarom meer bewegen weer niet gelukt is.

Beweging in kantoren was jarenlang geen optie
In het begin van de 20e eeuw was het gebruikelijk dat kantoorklerken, de toenmalige benaming voor mensen die administratief werk verrichtten, hun werk staande deden. Er werd nog met de pen en het potlood geschreven aan een soort lessenaar. Het inspraakgehalte in die tijd was niet bepaald groot dus van je werkplek afgaan was alleen voor toiletbezoek mogelijk. Een kantoorklerk had dus niet een bewegelijk beroep. Dat gold overigens ook voor tekenaars, ontwerpers en architecten. Zij hadden dan wel een grote tekentafel, het werk werd staande gedaan. Een kruk om op te zitten kwam pas later beschikbaar.

Zittend in de plaats van staand werken
Wie kent niet de oude, metalen Gispen bureaus. Eenmaal geplaatst kwamen die niet meer van hun plek en zo verging het ook de kantoormedewerker. Alleen de laatste  functienaam had die van kantoorklerk ingenomen. Zittend werken kreeg in de loop van de tijd steeds meer aandacht en vooral na de intrede van de PC. De hedendaagse bureaustoel heeft een maximum aan ergonomische afstelling. Iedereen kan nu zijn/haar eigen comfort zoeken. Het kan zelfs gebeuren dat men in het kantoor over een meer verantwoorde ergonomische zit beschikt dan thuis ooit te realiseren is. Met deze op de menselijke maat en functie ontworpen stoelen neemt bewegen in kantoor echter niet toe.

Hoe komen we in het kantorenlandschap in beweging?
Dat lijkt moeilijker dan het is. Er zijn al tal van mogelijkheden gecreëerd die het lichaam uitdagen om ook bij kantoorwerk in beweging te komen. Fabrikanten en inrichters hebben de laatste jaren een scala van producten beschikbaar om niet alleen te hoeven zitten maar ook staand en bewegend tot administratieve productie te komen. Een aantal daarvan op een rij:

  • Bureaus die eenvoudig in te stellen zijn voor staan en zittend werken.
  • Werkplekken waaronder een fietsmechanisme is bevestigd.
  • Sta werkplekken ter afwisseling van het zittend werken.
  • Vergadertafels op stahoogte voor korte besprekingen.

Recentelijk is daar nog een unieke aanvulling op gekomen met de introductie van een hoogte instelbare kruk. Het is een aanvulling op de bureaustoel. Deze fraai vormgegeven kruk zorgt voor afwisseling, bevordert de beweeglijkheid en laat zich gemakkelijk verplaatsen. Deze UPis1 kruk is op veel plekken inzetbaar. Het is boeiend om te lezen wat een dergelijke uitvinding bij kan dragen tot een grotere bewegelijkheid bij veel kantoorfuncties. Dat biedt gelijk de mogelijkheid om ook de vormgeving te zien. Geen traditionele kruk maar hip vormgegeven console, in frisse kleuren en makkelijk te verplaatsen. Beweeglijker kunnen we het niet maken.