9 wetenschappelijk bewezen kantoortrends die de productiviteit verbeteren

9 wetenschappelijk bewezen kantoortrends die de productiviteit verbeteren

Van cubicles naar open kantoortuinen, van stijf meubilair naar een flexibel te gebruiken kantoorinrichting; kantoorinrichting is aan veel veranderingen onderhevig. En dat is niet voor niets!

De open kantoortuin wint terrein en café of huiskamerachtige ruimtes vervangen starre vergaderzalen. De manier waarop we werken verandert met elke kantoorinrichting trend en zorgt voor meer productiviteit. De kantoortrends in dit artikel geven de productiviteit een boost!

1. Kies voor flexibele loungeruimtes
Deze multifunctionele ruimtes geven medewerkers de vrijheid om hun werkdag in te vullen zoals zij dat graag willen. Een werknemer kan een comfortabele stoel bijvoorbeeld gebruiken voor een gesprek met een collega, om te genieten van een pauze of om samen te werken in een ongedwongen sfeer. Het voordeel van een flexibele loungeruimte is dat er altijd wel een manier is waarom de ruimte te gebruiken is. Het contrast met een saaie, vierkante vergaderzaal kan haast niet groter zijn. Flexibele loungeruimtes nodigen uit om zo nu en dan even een pauze te nemen van het werk. Die pauzes lijken misschien helemaal niet productief, maar het tegenovergestelde is waar. Een goede manager weet dat meer uren werk niet altijd betere resultaten oplevert.

2. Maak samenwerkruimtes
Een aantal jaar geleden was het ‘in’ om alle bureaus de deur uit te doen en samen aan één grote tafel te werken. Veel bedrijven zijn teruggekomen van dit idee omdat ze een daling van de productiviteit zagen. Veel mensen hebben nou eenmaal behoefte aan hun eigen ruimte. Maar dat betekent niet dat samenwerken niet productief kan zijn. De kunst is alleen dat medewerkers kunnen kiezen of ze samen met collega’s aan een project werken of toch liever dat belangrijke rapport afmaken achter hun bureau.

Zorg daarom voor een ontspannen en comfortabele ruimte waar medewerkers samen kunnen brainstormen, maar zorg dat ze ook een plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken en in alle rust kunnen werken.

3. Ga voor kleur
Kleur heeft veel invloed op hoe we de wereld zien en het helpt ons om datgene wat we zien in het juiste hokje te kunnen plaatsen. Op deze blog hebben we het eerder gehad over het belang van kleur op de werkvloer, maar onlangs is duidelijk geworden hoe we kleur kunnen gebruiken om informatie op te slaan om het vervolgens op een later moment weer te gebruiken. In sommige kantoren worden kleuren gebruikt zodat medewerkers taken kunnen groeperen en gemakkelijker kunnen uitvoeren. Maar kies de kleuren niet zo maar willekeurig. Sommige kleuren stimuleren geluk, anderen productiviteit en creativiteit. Deze infographic van Taskworld laat de effecten van bepaalde kleuren op medewerkers zien.

4. Maak ruimte voor planten
Zou het niet mooi zijn als er een pil zou zijn waarmee mensen zich beter kunnen concentreren, informatie sneller kunnen verwerken, een snellere reactietijd hebben en tegelijkertijd hun vaardigheden verbeteren? Er is geen pil die dit voor elkaar krijgt, maar wat hetzelfde effect heeft, zijn planten op kantoor!

Uit onderzoek is gebleken dat mensen maar liefst 12% sneller hun taken op een computer uitvoeren als er een plant aanwezig is in de ruimte. Zelfs zonder deze indrukwekkende statistieken, zijn planten een welkome aanvulling op het interieur van ieder kantoor. Het voegt kleur en leven toe aan een saaie werkomgeving.

5. Zorg voor natuurlijk licht
We zien de natuur steeds meer terug ín kantoren. Met houten panelen, betonnen vloeren en planten in overvloed, halen steeds meer bedrijven buiten naar binnen. Een element dat daarbij onmisbaar is, is natuurlijk licht. Mensen zijn van nature graag buiten. Uit onderzoek blijkt nu dat kantoren die elementen van buiten in de werkruimte implementeren, productievere medewerkers hebben. Planten zijn daar een belangrijk onderdeel van, maar ook licht mag niet vergeten worden. Mensen die dagelijks werken in natuurlijke verlichting, bijvoorbeeld naast een raam, slapen maar liefst 46 minuten meer per nacht. En dat levert uiteraard een productievere dag op!

6. Investeer in flexibel kantoormeubilair
72% van de bedrijven zegt een stijging van de productiviteit te zien als een direct gevolg van flexibele werkmogelijkheden. Medewerkers vanuit huis laten werken of zelf hun uren laten bepalen zijn voorbeelden van die flexibele werkmogelijkheden. Flexibel kantoormeubilair speelt in op de groeiende behoefte van medewerkers om te werken op een manier die hen het beste uitkomt. Verplaatsbare scheidingswanden zijn een mooi voorbeeld van flexibel kantoormeubilair. Wordt er geconcentreerd aan een taak gewerkt, dan zorgt het scherm voor privacy en rust. Is het tijd voor een brainstorm of vergadering? Dan gaat de scheidingswand aan de kant en is er een mogelijkheid voor meer interactie tussen medewerkers.

7. Focus op ergonomie
Dat ergonomie belangrijk is voor de gezondheid van medewerkers, is ongetwijfeld bekend. Maar het effect van ergonomisch meubilair gaat verder. Het heeft namelijk ook een positief effect op de productiviteit. Zorg daarom voor een ergonomische bureaustoel en zorg dat het bureau en het beeldscherm juist staan afgesteld.

8. Voeg huiselijke elementen toe
Thuiswerken is al lang niet nieuw meer. Eerder in dit artikel lazen we al dat het goed is voor de productiviteit van medewerkers. Ook zijn werknemers die regelmatig vanuit huis werken gelukkiger en zullen ze minder snel ontslag nemen. Maar thuiswerken is niet praktisch voor iedere functie of ieder bedrijf. Hoe kunt u toch profiteren van de voordelen van thuiswerken terwijl medewerkers toch op kantoor aan het werk zijn?

Het antwoord is simpel: zorg dat mensen zich meer thuis voelen op kantoor. Een recente trend in kantoorinrichting is dat de werkruimtes er meer en meer uitzien als een huiskamer. Er is ruimte voor huiselijke elementen als kussens, kunst en zelfgekozen accessoires om een werkruimte een aangenamere uitstraling te geven.

9. Stimuleer beweging
Fysieke inactiviteit kost ons een stuk meer dan we denken, zowel in zorgkosten als in productiviteit. Stimuleer daarom medewerkers om te bewegen, bijvoorbeeld door naar buiten te gaan tijdens de lunchpauze, de trap te nemen in plaats van de lift of door te kiezen voor een gezondere werkplek. Dat laatste kan bijvoorbeeld met een bureau waaraan medewerkers afwisselend staand en zittend kunnen werken, of zelfs met bureaufiets!

Er zijn veel manieren om de productiviteit op de werkvloer op te schroeven. Kies één of meerdere van de trends in het lijstje hierboven en ontdek het effect. Natuurlijk zijn alle kantoren anders en is het niet zo dat iets wat voor een ander bedrijf werkt, voor uw bedrijf net zo positief zal uitpakken. Kijk daarom goed naar wat past binnen de bedrijfscultuur. Het mooie aan deze lijst is dat het vrijwel allemaal flexibele oplossingen zijn. Dat betekent dat u niet meteen groot hoeft in te zetten, maar eerst op kleine schaal kunt uitproberen wat wel en niet werkt.

Bij Designkantoormeubilair helpen we u graag op weg naar een productiever kantoor.