4 veelgehoorde mythes over zit stabureaus

4 veelgehoorde mythes over zit stabureaus

Iedereen die de hele dag achter een bureau zit, heeft het waarschijnlijk wel eens overwogen: een zit stabureau. Maar met alle voordelen op het gebied van gezondheid en productiviteit die een dergelijk bureau met zich meebrengt, is het eigenlijk gek dat nog niet iedereen een zit stabureau heeft. Deze vier mythes over dit type bureau hebben daar waarschijnlijk mee te maken.

Mythe 1: een zit stabureau is duur

Er zijn bureaus te koop die heel innovatief zijn en over heel veel mogelijkheden beschikken. Wilt u dit type zit stabureau aanschaffen, dan hangt daar inderdaad een behoorlijk prijskaartje aan. Maar, net als met reguliere bureaus, zijn er veel verschillen in de aanschafprijs van een stabureau. Zo zijn er al elektrisch verstelbare modellen voor een fijne prijs. De prijs, maar ook de mogelijkheid dat een manager of leidinggevende “nee” zegt, is een belangrijke reden waarom werknemers niet vragen om een in hoogte verstelbaar bureau. Dit terwijl de meeste werkgevers juist willen dat hun werknemers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen en lekker in hun vel zitten op de werkvloer. Staat een zit stabureau op uw wishlist? Doe dan alvast wat onderzoek naar de verschillende mogelijkheden en prijzen en kom met een goed voorstel. Vergeet ook zeker niet om de voordelen van een zit stabureau te benoemen.

Mythe 2: staand werken is vermoeiend

Veel mensen denken dat staand werken veel stress oplevert voor hun benen, rug, knieën, voeten en andere gewrichten. Maar niets is minder waar. Sterker nog, de meeste mensen die regelmatig staand werken, voelen zich energieker dan wanneer ze zittend werken. Als u een tijd staat, is uw lichaam constant in beweging; uw gewicht verplaatst zich van uw ene naar uw andere been of u loopt kleine stukjes rondom uw bureau. Feit is dat u gemakkelijker beweegt als u staand werkt. En dat heeft juist een positief effect op uw gezondheid.

Mythe 3: zittend werken is geen optie meer

Veel mensen zijn bang dat als ze eenmaal voor een stabureau kiezen, ze niet meer zittend kunnen werken. Maar het voordeel van een zit stabureau is dat hij in te stellen is op verschillende hoogtes. Zo kunt u zittend en staand werken afwisselen. En zelfs als u de hoogte van uw bureau niet wilt aanpassen, zijn er opties als u af en toe zittend wilt werken, zoals een hoge stoel of een in hoogte verstelbare kruk.

Mythe 4: staand werken verbetert uw gezondheid en houding

Wacht, is dit echt een mythe? Ja en nee. Staand werken heeft zeker een positief effect op uw gezondheid. Maar het betekent niet dat u de rest van de dag niet meer hoeft te bewegen. Ook als u staand werkt, is het belangrijk om gedurende de dag in beweging te blijven. Ga dus regelmatig even een stukje lopen (bijvoorbeeld tijdens de lunch), neem de trap en loop eens langs bij die collega in plaats van te bellen of een mailtje te sturen. En hoewel zit stabureaus uw houding in de basis verbeteren, is het ook belangrijk dat uw scherm, toetsenbord, muis en andere zaken op de juiste afstand en hoogte staan. Hiermee voorkomt u onnodig oog-, pols-, arm-, nek- of rugletsel.

Denkt u erover na om een zit stabureau aan te schaffen? Laat u dan zeker niet tegenhouden door sommige mythes die de ronde doen. Maar zorg er wél voor dat u goed geïnformeerd bent over hoe u het bureau op een optimale manier instelt. Daar adviseren we u uiteraard graag over.