3 manieren voor meer stilte op de werkvloer

3 manieren voor meer stilte op de werkvloer

De inrichting van een kantoor is vandaag de dag vooral gericht op het bevorderen van samenwerken en projectgestuurd werken. Zaken die niet per se het geluidsniveau op de werkvloer omlaag brengen. Integendeel! De open kantoorindeling die nu zo populair is, heeft een groot nadeel: het levert nogal wat geluidsoverlast op. Gelukkig zijn er manieren waarmee u ervoor kunt zorgen dat medewerkers toch gefocust en in stilte kunnen werken.

Met de toename van het aantal kantoren met een open kantoortuin, is ook de vraag naar een stille plek om te werken toegenomen. Een verzoek waar u als werkgever goed aan doet om niet te negeren. Drie manieren om rustige werkplekken te creëren:

1. Gebruik meubilair om ruimtes af te bakenen
Het is niet altijd mogelijk om structurele veranderingen aan te brengen in uw kantoorruimte. Maar zelfs zonder dat u muren laat bouwen, kunt u bepaalde ruimtes toch meer afschermen van de rest van het kantoor. Kantoormeubilair is ideaal om te gebruiken om het gevoel van een afgesloten werkruimte na te bootsen. Items als banken of stoelen met een hoge rugleuning zijn daarvoor heel geschikt. Niet alleen ontnemen ze het zicht op de werkplek, ze zorgen ook voor de nodige geluidsdemping. Een akoestische schuifdeurkast is ook een prima optie als u nog wat meer privacy wilt.

2. Plaats geluidswerende wanden
Naast geluidswerend kantoormeubilair, bestaan er ook vrijstaande scheidingswanden die u gemakkelijk tussen twee verschillende werkruimtes kunt plaatsen. Deze zijn makkelijk verplaatsbaar (sommige beschikken zelfs over wieltjes), waardoor de inrichting van het kantoor snel en gemakkelijk aan te passen is aan datgene wat voor de medewerker op dat moment handig is.

3. Zorg voor afgesloten werkruimtes
De stilste, maar ook meteen de meest ingrijpende optie is het creëren van afsluitbare werkruimtes. Dit is een ideale ruimte voor bijvoorbeeld het voeren van telefoongesprekken of het houden van vergaderingen, maar het is ook een plek waar medewerkers gefocust en zonder afleiding kunnen werken. Hou deze ruimtes zo open en overzichtelijk mogelijk zodat er geen afleiding aanwezig is. Bij kleinere kantoren kan het helpen om muren en deuren van glas te plaatsen. Hierdoor oogt het kantoor niet kleiner door het plaatsen van de wanden, terwijl de medewerker wél de nodige privacy heeft en tegelijkertijd zichtbaar blijft voor andere collega’s.

Een open kantoorinrichting kan ideaal zijn om de samenwerking en communicatie tussen collega’s te bevorderen en zo productiever te zijn als bedrijf. Maar het is wél aan te raden om te zorgen voor werkplekken waar medewerkers gefocust aan een taak kunnen werken. Gelukkig zijn daar verschillende opties voor. Wilt u meer tips of advies over uw situatie? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.