Zit u veel?

Zit u veel?

Misschien wilt u dat helemaal niet maar heeft u beroepshalve geen andere keuze. Natuurlijk bedoelen we niet een zittend verblijf in een cel. Het echter zou zo maar kunnen dat u wel voor uw werkzaamheden veel moet zitten. Velen van ons brengen hun werktijd immers zittend door. Alle reden dus om eens aandacht te schenken aan stoelen, banken, krukken en vergaderstoelen, onmisbaar bij een zittend beroep.

Wellicht het meest in gebruik, de bureaustoel.
De afgelopen decennia kreeg de bureaustoel veel aandacht. Dat was ook hard nodig want met de intrede van de PC en de laptop waren de functies van de oude bureaustoel verre van toereikend. Schrijvend aan het bureau of typend op en machine, dat waren destijds de meest voorkomende activiteiten. Met de introductie van de PC en zeker bij het aan een stuk doorwerken met dit apparaat, kwamen de fysieke klachten. Dat heeft vele ontwerpers en ergonomen aan het werk gezet om optimale bureaustoelen te ontwikkelen. Inmiddels zijn er gelukkig bureaustoelen die aan alle ARBO eisen voldoen zoals bijvoorbeeld verstelbaarheid van de zitting van passieve tot actieve zit en aanpassing van de zitdiepte aan de lengte van de bovenbenen. De hoogteverstelling van de armleggers en de verstelbaarheid van de rugleuning. Een gekwalificeerde bureaustoel is een noodzaak om medewerkers fit te houden. Uitval door ziekteverzuim kost meestal veel meer dan de afschrijving op een goede bureaustoel. Statistieken leren ons dat desondanks nog lang niet alle oude bureaustoelen vervangen zijn.

Vergaderstoelen waren vroeger een sluitpost.
Dat gold vooral bij vergaderlocaties in hotels. Heel lang zijn daar Spartaanse stoelen geplaatst. Bij bedrijven werden vergaderzalen regelmatig gevuld met bijvoorbeeld bezoekersstoelen die overbleven bij vervanging. Het kon ook de andere kant uitgaan. Dan stonden er zulke luxe fauteuils dat de deelnemer al na een half uur dreigde in slaap te sukkelen. Gelukkig zijn er nu ergonomisch ontwikkelde vergaderstoelen. Deze hebben een actieve zit maar toch met voldoende comfort om het er langer in uit te houden. Velen zijn ook in hoogte verstelbaar. We zijn immers niet allemaal even lang. De lengte van de onderbenen speelt hier ook een rol. Nog steeds besteden we in Nederland veel tijd aan vergaderen. De inrichting van een vergaderzaal houdt dan ook niet op bij een passende verlichting, een goede geluidsinstallatie en een prima beamer. Bij dit alles dient een functionele vergaderstoel voorop te staan.

Fauteuils en banken in ontvangstruimten.
Iedereen zal het er over eens zijn dat dit meubilair er representatief uit moet zien. Gelukkig is dit vaak het geval, maar hoe zit dat meubilair eigenlijk? Velen zullen de situatie herkennen waarin een ontvangstruimte ook gebruik wordt om zaken wat uitgebreider te bespreken. Het zitmeubilair en ook de bijbehorende tafel is meestal afgestemd op het drinken van een kopje koffie of thee. Is het u wel eens opgevallen hoeveel moeite een bezoeker soms moet doen om uit de diepzittende bank te komen, alleen maar om bij zijn/haar kopje te kunnen. Laat staan als er aan het tafeltje wat documenten besproken moeten worden. Wellicht een idee om de situatie in uw eigen bedrijf of organisatie eens aan een onderzoekje te onderwerpen.