Werkomgeving beïnvloedt concentratie

Werkomgeving beïnvloedt concentratie

Heeft de werkomgeving invloed op de concentratie van de medewerkers? Kan een manager de werkomgeving gebruiken als middel om de afdelingsresultaten te bevorderen? Dit zijn zomaar een paar vragen, die vanuit bedrijfseconomisch perspectief een rol kunnen spelen. Is het wel en wee van uw bedrijf inderdaad afhankelijk van de werkomgeving?

De concentratie managen

Of u de concentratie gedurende de werkdag vast kunt houden, hangt niet alleen af van uw nachtrust, of van hoe u in uw vel zit. Afwisseling in de werkzaamheden, gezond eten en een korte pauze van tijd tot tijd zijn ook belangrijke factoren. Dit zijn wetenschappelijk bewezen feiten. Op die manier kan ieder mens zijn of haar eigen concentratie managen.

Wanneer iemand de hersenen pijnigt met activiteiten, waarbij veel gevraagd wordt van het concentratievermogen, is dit nadelig voor de productiviteit. Dit zal niemand verbazen, maar we staan er niet vaak bij stil. Het is dan ook goed om niet te lang achter elkaar bezig te zijn met analyseren, plannen en kritisch denken.

Concentratie hangt af van werkomgeving

De concentratie hangt mede af van de inrichting van de werkomgeving. Daarom is het op kantoor zeker van belang daarbij stil te staan. Wetenschappelijk is bewezen, dat kleurgebruik, lichtinval en ergonomisch meubilair een positieve invloed hebben op het concentratievermogen van de medewerkers.

Met rustige wandversiering en een ordelijke indeling van de ruimte worden onnodig storende elementen in de werkomgeving beperkt. Denk bijvoorbeeld aan een opgeruimd bureau. Als de werknemer niet wordt afgeleid door zaken in de werkomgeving, is de kans om zich te concentreren immers zo groot mogelijk.

Concentratie en de flexplek

In deze tijd van Het Nieuwe Werken zijn de flexwerkplekken een veelkomend fenomeen. U kunt binnen de kantoorruimte verschillende soorten werkplekken creëren. De werknemer kan dan een bureau kiezen, dat past bij zijn of haar actuele situatie. Die situatie betreft zowel het persoonlijke gevoel en energieniveau, als de uit te voeren taak.

Door deze keuzemogelijkheid biedt de werkgever zijn werknemers al een flinke boost in het potentiële concentratievermogen tijdens de werkdag. Het is een investering, die zich uitbetaalt in efficiency, productiviteit en al met al een beter bedrijfsresultaat. Als de (individuele) werknemer ook nog invloed heeft op aspecten als geluid, temperatuur en diverse vormen van afleiding, ontstaat een prachtige win-win situatie.