Voorkom een ongezond binnenklimaat

Voorkom een ongezond binnenklimaat

U herkent het vast wel. U zit met meerdere mensen in één kantoorruimte en naarmate de dag vordert, neemt de temperatuur toe en voelt de lucht steeds benauwder aan. Dat vraagt om frisse buitenlucht, maar zodra u een raam openzet klaagt uw collega over tocht. Of u zit hartje zomer met een wintertrui op kantoor, omdat de airco op volle toeren draait.

Voor een gezond en prettig binnenklimaat moet de temperatuur aangenaam zijn, moet het voldoende licht zijn en moet de luchtkwaliteit goed zijn. En juist die luchtkwaliteit laat nog wel eens te wensen over. Dat heeft meer gevolgen voor uw gezondheid en prestaties dan u misschien denkt. Zo kan een ongezond binnenklimaat leiden tot hoofdpijn, luchtwegklachten, concentratieverlies, allergieën en slaapproblemen. Niet voor niets blijkt uit verschillende onderzoeken dat het binnenklimaat onderwerp nummer één is voor discussie op kantoor.

Oorzaken
Een ongezond binnenklimaat kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt er te weinig geventileerd of werkt het ventilatiesysteem niet naar behoren. Maar het kan ook zijn dat er chemische stoffen vrijkomen uit bijvoorbeeld de vloerbedekking of verf. Omdat we tegenwoordig veel tijd binnen doorbrengen, is het goed hier bewust bij stil te staan. Zo concludeerde het Fraunhofer Institut für Bauphysik in 2014 dat meer dan 80 miljoen Europeanen in ongezonde en vochtige gebouwen leven, terwijl ze daar 90% van hun tijd doorbrengen.

Regelmatig ventileren
Om de kwaliteit van het binnenklimaat te verbeteren, is het allereerst van belang om regelmatig te ventileren, zodat de vervuilde lucht plaats kan maken voor verse lucht. Ook zorgt het ventileren ervoor dat er vocht uit de ruimte verdwijnt. En dat is belangrijk, want een te hoge luchtvochtigheid kan de groei van bacteriën, virussen en schimmels bevorderen. De ideale luchtvochtigheid heeft een waarde tussen de 40 en 60%.

Maar let op: luchten is geen ventileren. Bij luchten wordt de lucht kortstondig ververst door een raam of deur open te zetten, terwijl de lucht bij ventilatie 24 uur per dag wordt ververst. Bent u bang dat het luchten of ventileren leidt tot hogere stookkosten? Die angst is onterecht. In een goed geventileerde ruimte is de lucht namelijk relatief droog, waardoor het opwarmen veel minder energie kost dan in een vochtige ruimte.

Schone lucht
Om de lucht verder zo schoon mogelijk te houden, is het van belang om luchtsystemen en ventilatieroosters regelmatig te reinigen. Ook kunt u overwegen om de kwaliteit van het binnenklimaat in de gaten te houden met een CO2-meter. Daarnaast valt het aan te raden printers en kopieermachines bij elkaar te zetten in een aparte, geventileerde ruimte en bij de (her)inrichting te kiezen voor duurzame en natuurlijke materialen. En bent u even toe aan een frisse wind door het kantoor? Laat de ruimte dan vijftien à twintig minuten goed doorluchten. Dat is effectiever dan de ramen de hele dag op een kier te laten staan!