Kantoorverlichting belangrijk voor de nachtrust

Kantoorverlichting belangrijk voor de nachtrust

Het is algemeen bekend dat blootstelling aan natuurlijk daglicht gezond is. Daglicht zorgt voor de productie van de noodzakelijke vitamine D in de huid. In kantoorruimtes is het ook belangrijk om voldoende lichtinval te hebben. Onderzoek van Journal of Clinical Sleep Medicine wijst uit dat personen die in een kantoor werken waar ramen aanwezig zijn 47 minuten per nacht langer sliepen dan mensen die weinig tot geen daglicht zagen. Licht reguleert het bioritme en geeft je lichaam een signaal om s ’avonds sneller in slaap te vallen. Indien het onmogelijk is bij een kantoorruimte om voor lichtinval te zorgen zorg, overweeg dan de aanschaf van bijvoorbeeld een Philips energylight, of een veel goedkopere manier is om gewoon elke dag zo af en toe naar buiten toe te gaan. Naast de betere nachtrust heeft voldoende licht ook een hogere arbeidsproductiviteit tot gevolg dan wanneer er weinig of slecht licht is. Als werkgever is het verplicht om te zorgen voor goede verlichting op het werk. De regels zijn beschreven in artikel 6.3 en zijn als volgt:

  1. Arbeidsplaatsen en verbindingswegen zijn zodanig verlicht, dat het aanwezige licht geen risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.
  2. Op arbeidsplaatsen komt, voor zover mogelijk, voldoende daglicht binnen en zijn voldoende voorzieningen voor kunstverlichting aanwezig.
  3. De voorzieningen voor kunstverlichting zijn zodanig aangebracht dat gevaar voor ongevallen is voorkomen.
  4. De voor kunstlicht gebruikte kleur mag de waarneming van de veiligheids- en gezondheidssignalering, bepaald bij of krachtens afdeling 2 van hoofdstuk 8, niet wijzigen of beïnvloeden.

Daglicht heeft volgens de wetgever de voorkeur. De positieve effecten van licht hebben te maken met daglicht en niet met kunstlicht. Indien medewerkers het fijn vinden om veel licht op de werkplek te hebben, zorg dan ook voor bureaulampen.

Enkele tips voor voldoende licht in de kantoorruimte

  • Deel de werkplekken zo in , dat deze dicht bij het raam kunnen staan. Indien medewerkers juist wat minder licht willen kunnen deze wat verder van het raam geplaatst worden.
  • Zorg ervoor dat de werkplekken zo zijn neergezet dat de kijkrichting parallel is aan het raam. Zo hoeft men niet tegen het licht in te kijken en valt het licht niet direct op het scherm.
  • Las voldoende pauzes in indien voldoende licht niet aanwezig is en zorg ervoor dat medewerkers naar buiten kunnen.
  • Zorg voor voldoende zonwering zodat fel licht kan worden tegengehouden.