Kantoortuin: lust of last?

Kantoortuin: lust of last?

Veel kantoren hebben de afgelopen decennia een grote metamorfose ondergaan. Waar mensen vroeger veelal in aparte ruimtes werkten, zijn kantoren tegenwoordig veranderd in grote open werkruimtes waar mensen vaak geen vaste werkplek meer hebben. In deze ‘kantoortuinen’ zouden medewerkers makkelijker met elkaar kunnen communiceren, creatiever zijn en beter kunnen samenwerken. Maar is dat wel zo?

Veel afleiding
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het weghalen van scheidingswanden vooral heeft geleid tot heel veel afleiding en heel weinig privacy. Door al die bellende en kletsende collega’s kunnen we ons niet meer goed concentreren, wat een slechte invloed heeft op onze productiviteit. Ook het gebrek aan privacy zit de werknemer niet lekker. Men heeft het gevoel bekeken en afgeluisterd te worden, wat de kwaliteit en diepgang van gesprekken negatief beïnvloedt.

Een ander gevolg van de kantoortuin is dat de medewerker het gevoel heeft de controle over de werkplek en -omgeving te verliezen. Zo kan een te hoge temperatuur of te weinig licht er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen zich moeilijker kunnen concentreren. Ook is het vaak niet mogelijk om de werkplek met persoonlijke spullen aan te kleden, omdat u morgen net zo goed aan de andere kant van het kantoor kunt zitten.

Natuurlijk hangt het een en ander af van het soort werk dat u moet doen en van uw persoonlijkheid. De een gedijt nu eenmaal beter op sociale interactie dan de ander. Maar feit is wel dat mensen in een kantoortuin meer stress ervaren en minder tevreden zijn. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat het ziekteverzuim in kantoortuinen stijgt. Soms tot wel 62%! Enerzijds doordat bacteriën zich in een open ruimte makkelijker kunnen verspreiden, maar ook doordat mensen door de dynamiek van de kantoortuin sneller onzeker, gestrest of overprikkeld raken.

Oplossingen
Het opdelen van de werkvloer in zones met bijvoorbeeld speciale concentratiewerkplekken, kan een oplossing zijn voor werknemers die zich willen focussen op een lastige of dringende taak. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke regels op te stellen en mensen niet te storen als ze dat niet willen. Oordopjes of een koptelefoon kunnen daarbij uitkomst bieden. De persoon in kwestie heeft geen last meer van omgevingsgeluiden en collega’s zien dat ze hem of haar met rust moeten laten.

Ook kunnen werkgevers overwegen om aparte ruimtes te creëren waar mensen luidruchtig kunnen en mogen zijn. Het liefst voorzien van een koffieautomaat. Op die manier kunnen mensen in een ontspannen sfeer en onder het genot van een kopje koffie het weekend doornemen, maar ook nieuwe ideeën uitwisselen.

Designkantoormeubilair helpt graag om op een veilige en gezonde manier een kantoortuin in te richten, met bureaus, bureaustoelen, scheidingswanden en concentratie plekken.