Kantoordesign: 5 tips waarom ‘anders-zijn’ goed is

Is het goed om als bedrijf anders te zijn dan anderen, zo gezegd het hoofd boven het maaiveld uit te steken? Onze calvinistische blik op de wereld zegt: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Maar is dat wel zo? Op het gebied van design-kantoorinrichting niet. Het is van belang dat een kantoor nadenkt over ‘anders-zijn’ en de voordelen daarvan in acht neemt. Anders-zijn hoeft niet per se felle kleuren te betekenen of heel moderne meubels, het kan een visuele representatie zijn van wat de kern van je bedrijf is – het kan de cultuur en de missie weergeven. Daarin is alles mogelijk: minimalistisch, modern, traditioneel, zolang er maar ergens buiten de lijntjes wordt gekleurd. Waarom is anders-zijn en een goede kantoorinrichting dan zo belangrijk? We zetten het op een rijtje.

  1. Creativiteit

Een van de vergeten voordelen van een goede kantoorinrichting is creativiteit. Een weloverwogen design kan werknemers nieuwe zingeving geven of voor frisse inspiratie zorgen. Wie wil dat niet: een kantoor vol personeel dat op de piek van hun kunnen zit. Iedereen toch? Een stimulerende kantoorinrichting kan werknemers aansporen om uit hun comfortzone te stappen, vaker weg te gaan van hun bureau en nieuwe ideeën uit te proberen. Plekken die samenwerking stimuleren helpen daar ook zeker bij.

  1. Opvallen

Door te kiezen voor een uitgesproken kantoorinrichting onderscheid je je van de concurrentie. Voorlopers in verandering laten zien dat ze zich makkelijk aanpassen aan een vernieuwende wereld. Als iedere werknemer of klant enthousiast is over de inrichting kan dat eveneens een goede mond tot mond reclame zijn.

  1. Aantrekken van nieuwe werknemers en klanten

De eerste indruk is over het algemeen belangrijk, dat weet iedereen. Een uitgesproken kantoorinrichting doet daarbij een goede duit in het zakje bij het aantrekken van nieuwe werknemers en klanten. Een onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat 76% van de doelgroep tussen de 18 en 34 jaar vindt dat de esthetiek van een werkplek meetelt bij de indruk van een bedrijf. In hetzelfde onderzoek kwam naar voren dat 70% van de deelnemers er op hoopten dat hun bedrijf voor een upgrade zouden kiezen. Een uitgesproken design van je kantoor geeft je een stapje voor op de concurrentie.

  1. Innovatie en toekomstbestendig maken

Innovatie en nadenken over de toekomst gaan hand in hand met het welzijn van het personeel. Ergonomie en technologie spelen daarbij een belangrijke rol. Openstaan voor moderne verbeteringen in het veld, zoals ergonomische bureaustoelen, akoestische stilteruimtes of zit-sta bureaus, zorgen ervoor dat je voorop loopt in innovatie. Een upgrade van de kantoorinrichting kan je helpen in de productiviteit van  werknemers en de vermindering van ziekteverzuim.


  1. Psychologie

De invloed van de kantooromgeving op onze psychologische gesteldheid is een heet hangijzer gezien onze terugkeer naar kantoor na de COVID-19 restricties. Werknemers zijn nu gewend geraakt aan het thuiswerken en de voordelen die daar bij horen. Het is momenteel een goede tijd om na te denken over hoe we onze bedrijven inrichten. Onderzoek heeft aangetoond dat als de indeling niet goed doordacht is dit directe gevolgen heeft op de psychologische staat van werknemers. Een indeling waarbij gekozen wordt voor de gezondheid van werknemers toont daarmee empathie en respect, iets wat ook weer naar buiten uitstraalt en alleen maar een positieve impact heeft.

Heeft deze blogpost je geholpen in het nadenken over de positieve aspecten van het anders-zijn? En ben je op zoek naar inspiratie voor een mooie kantoorinrichting? Ga dan naar onze website.