Invloed sportevenementen op de sfeer op kantoor

Invloed sportevenementen op de sfeer op kantoor

Regelmatig zijn er wereldwijd allerlei internationale sportevenementen. Denk bijvoorbeeld aan het EK en WK voetbal, Formule I races, de jaarlijkse Tour de France en Wimbledon. En deze zomer ook de 4-jaarlijkse Olympische Spelen, in Rio de Janeiro. Maar ook de nationale voetbalcompetitie kan een geliefd gespreksonderwerp op kantoor zijn.
Hoe gaat de sportlievende kantoormedewerker daarmee om? In hoeverre bepaalt de sport de werksfeer?

Sportevenement mag productiviteit niet negatief beïnvloeden
De werkgever betaalt de werknemer – dus ook de kantoormedewerker – om productief te zijn voor de organisatie. Het teambelang staat zogezegd hoog in het vaandel. Als de passie van de werknemer ligt bij de sport in plaats van bij het werk, kan de productiviteit omlaag gaan. En dat gaat ten koste van de bedrijfsresultaten.
Tijdens sportevenementen als de Olympische Spelen is het goed dat de medewerkers hierover hun ei kwijt kunnen. Het kan het vuur van betrokkenheid bij de organisatie brandende houden. Het kan goed zijn voor de teambuilding. Mits die aandacht binnen de perken blijft. In (ingelaste korte) pauzes zal dit hoe dan ook een gespreksonderwerp zijn.

Kansen en valkuilen van sportevenementen
Als de medewerker de hele dag met een computer voor zijn neus zit, is de weg naar het sportnieuws vrij snel (en vrijwel ongemerkt) gevonden. De werknemer heeft hier een sterke eigen (ethische) verantwoordelijkheid. Maar de ruimte, die de leidinggevende als werkgever biedt, is daar een onlosmakelijk onderdeel van.

Voor de productiviteit van het team is de werksfeer belangrijk. Als je elkaar als collega’s vindt in een gezamenlijke interesse, geeft dat de prestatie van het team een geweldige boost. Heeft het team interesse in een sportevenement, dan kan dit de teamprestatie bevorderen. Al is die interesse misschien op heel diverse manieren en in verschillende mate.

Topsport… dat is ook kwaliteit op je werk leveren
De wens, de inzet van de werkgever is, dat de werknemer kwalitatief goed werk levert. Het team van kantoormedewerkers is geselecteerd om prestaties neer te zetten, die ‘Olympische Spelen waardig’ zijn. Oftewel, kwaliteit leveren op het werk is topsport. Het werk is net een (langdurig) sportevenement. Een marathon, waarop het team een goede prestatie neer mag, kan en zal zetten.

Ja, op kantoor worden gouden medailles behaald, die bijna niet te vergelijken zijn met die op de internationale sportevenementen. Kantoormedewerkers kunnen van hun werk hun eigen persoonlijke Olympische Spelen maken. Heeft u daar al eens op deze manier naar gekeken?

Ook kantoorinrichting is topsport
Voor een bedrijf als Designkantoormeubilair is het meedenken over uw kantoorinrichting topsport. Wij staan u dan ook graag bij met een vrijblijvend adviesgesprek op maat. Rekeninghoudend met de belangen van werkgever en werknemer. Neemt u daarom gerust contact op.