Hoe word je populair op kantoor?

Hoe word je populair op kantoor?

Vaak zijn er op kantoor of in een groep een of enkele mensen die niet zo populair zijn of een beetje worden buitengesloten. Dat kan een behoorlijke invloed hebben op de werksfeer, vooral voor degene die het betreft. Zo kan het ervoor zorgen dat hij of zij met flinke tegenzin naar het werk gaat. Daarom is het goed om te beseffen wat u kunt doen om dit te veranderen of voorkomen.

Mooie mensen
Mooie mensen hebben een streepje voor; ook bij carrièrekansen en het winnen van de sympathie van collega’s. Ze zijn gewoon populairder, in welke groep dan ook. Is dat rechtvaardig? Nee, uiteraard niet. Maar zo is het nu eenmaal. U kunt dus maar beter leren ermee om te gaan.

Als u nou niet tot de ‘mooie’ mensen behoort, kunt u dat dan compenseren? Ja, grotendeels wel. Door een goede persoonlijke verzorging en nette, verzorgde kleding, kunt u veel compenseren. Houd daarbij rekening met de etiquette van het bedrijf en pas u aan.

Persoonlijkheid
Het meeste kunt u echter bereiken met uw persoonlijkheid. Een warme en hartelijke persoonlijkheid maakt iemand populair. Hoe word je een warm en hartelijk persoon? Het kernwoord is oprechte belangstelling. Iemand die oprechte belangstelling heeft voor collega’s, maakt zich populair. Maar oprechte belangstelling kunt u alleen tonen als u leert om goed te luisteren. Als iemand u iets vertelt, luister dan met volle aandacht en probeer geen twee dingen tegelijk te doen.

Ga ook op zoek naar overeenkomsten. Gemeenschappelijke interesses, voorkeuren en ervaringen zijn een verbindende factor tussen mensen. Overeenkomsten creëren een band, waardoor mensen elkaar sympathieker vinden.

Jezelf zijn?
Mensen zeggen vaak ‘ik ben gewoon mezelf’. Toch weet iedere goede verkoper dat het, om succes te hebben, nodig is om jezelf aan te passen aan de klant of prospect. Simpelweg omdat je dan sympathieker wordt gevonden en men sympathieke mensen sneller een order gunt. Dat is tussen collega’s niet anders. Mensen die zich aanpassen aan collega’s worden sympathieker gevonden. Let dus op de lichaamstaal. Val een collega niet lastig met een oninteressant verhaal als hij geconcentreerd zijn werk wil doen. Maar neem wel even de tijd als hij om een praatje verlegen zit.

Ook een beetje slijmen kan effectief zijn. U kent het wel, complimentjes maken, koffie halen enzovoorts. Maar overdrijf het niet, het moet wel geloofwaardig blijven.

Volharden loont
‘Last but not least’ heeft u wel een beetje doorzettingsvermogen nodig als u niet zo populair bent. Een reputatie opbouwen is immers sneller gedaan dan een bestaande reputatie ombuigen. Laat u dus niet uit het veld slaan als uw vriendelijkheid niet direct wordt beantwoord door uw collega’s. Vroeg of laat zal uw volharding worden beloond.