Hoe lang zou u willen zitten?

Hoe lang zou u willen zitten?

Deze vraag heeft geen betrekking op het verblijf achter slot en grendel, maar op zitten in het algemeen. Het begrip zitten heeft nogal wat aandacht gehad, zeker als gekeken wordt naar de vele gezegdes; moet je niet mee zitten, daar zit je mooi mee in je maag, aan de grond zitten, goed in de slappe was zitten enz. Dit zijn slechts vier van de vijftig gezegdes. Zitten in het algemeen zit een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Zitten zou ongezond zijn, de concentratie aantasten en zelfs een goede communicatie verhinderen.

Zitten hoeft helemaal niet slecht te zijn
Het zijn vooral andere factoren die het zitten besmet hebben. Met wat verdere nuancering zal blijken dat zitten helemaal niet slecht hoeft te zijn. Een belangrijk gegeven daar een steeds groter deel van de bevolking noodgedwongen zijn werkzaamheden zittend zal uitvoeren. De factoren waar het om draait zijn te verdelen in twee groepen:
– De wijze waarop we zitten
– Wat we doen als we niet zitten
Beide groepen zijn even belangrijk en dat vraagt om een verklaring.

Het begint al bij “gaan zitten”
Het zijn niet alleen de administratieve werkplekken, zitplaatsen om controlepanelen of apparaten te bedienen maar ook eetkamerstoelen en zitbanken waar ergonomen zich op hebben uitgeleefd. Dit iedere keer weer met het doel dat het menselijk lichaam op het juiste moment de juiste ondersteuning geniet. Het goede materiaal is dus beschikbaar. De gebruiker moet dan wel even nadenken als hij/zij gaat zitten. Gebruik maken van alle ergonomische voordelen en gelijk de goede stand instellen en de juiste houding kiezen of gewoon neerploffen en wachten tot het tijd is om naar de rug te grijpen? Niet het zitten is het probleem maar de wijze hoe we zitten en dat hebben we juist in eigen de hand. Op het werk en thuis. Zo is bij elke goede bureaustoel wel een handleiding hoe deze voor een goede zit afgesteld moet worden voor de betreffende gebruiker. Iedereen die een bankstel koopt test in de showroom altijd hoe die zit. Keurig, helemaal naar achteren tegen de rugleuning wordt hij beproefd. En als de bank eenmaal thuis staat?

Het evenwicht ontstaat als we niet zitten, tenminste…..
Als we in de tijd dat we niet verplicht hoeven te zitten toch weer uitgebreid blijven zitten, wordt zitten wel een bedreiging. Alles draait om het evenwicht tussen zitten en bewegen. De mens is er niet alleen om te staan en te lopen. Zitten hoort wel degelijk tot z’n eigenschappen en we hebben er zelfs een zitvlak voor. Zitten en bewegen dienen elkaar in evenwicht te houden. Op plaatsen waar werkzaamheden zittend  moeten worden uitgevoerd is men daar al achter of wordt men zich dat steeds meer bewust. Zo zijn er in hoogte verstelbare bureaus, vergaderplekken en zelfs directiebureaus waaraan men deels staand kan werken. Dus ook hiërarchisch kan men omhoog en omlaag. Bovendien zijn er ook al werkplekken met een fietsmechanisme waar men ter afwisseling kan bewegen en gelijk kan doorwerken.

De compensatie voor het zitten gaat verder op andere tijdstippen.
Zoals gemeld, het gaat om het evenwicht. Als zitten maar gecompenseerd wordt door beweging. Dat hoeft niet direct topsport te zijn maar in totaal wel zo’n 60 minuten per dag. Dat kan op allerlei manieren; fietsen, stevig doorlopen, stofzuigen, traplopen en sporten. Een uur met dergelijke voorbeelden invullen mag toch geen probleem zijn?

Conclusie: het zitten is geen probleem mits het maar door voldoende beweging wordt gecompenseerd. Wetenschappers vermelden er wel bij dat zitten, goed zitten betekent. Zitten zoals de ontwerpers van bureaustoelen, bedrijfsstoelen, vergaderstoelen, zitbanken, fauteuils en goede restaurantstoelen het bedoeld hebben.