Heimwee naar kantoor: wat gaan thuiswerkers missen?

Heimwee naar kantoor: wat gaan thuiswerkers missen?

Het lijkt soms zo ideaal: lekker vanuit huis werken. U kunt uw eigen tijden indelen, u hoeft geen 5 euro neer te leggen voor een lunch en als uw shirt een vlek heeft is er toch niemand die het ziet. U kunt ongegeneerd harde muziek luisteren en tussendoor even boodschappen doen om ’s avonds dan maar een half uurtje langer te werken. Heerlijk hoor: thuiswerken. Maar vele ZZP’ers en freelancers krijgen op een gegeven moment toch heimwee naar kantoor. Wat thuiswerkers het meeste missen? Dat kunt u onderstaand lezen.

Structuur
Tot 12 uur in bed blijven liggen, ’s avonds te lang doorwerken, op zaterdag toch nog aan de slag om de deadline te halen: het zijn allemaal veelvoorkomende factoren waar ZZP’ers en freelancers tegenaan lopen. De oorzaak? Het gebrek aan structuur. Niemand zal merken dat u niet om 9.00 uur achter uw laptop zit. Daarnaast is er ook geen duidelijke eindtijd van de werkdag. Door het gebrek aan structuur gaat juist de vrije tijd eraan. Het moment waarop u eigenlijk de ruimte had voor sociale aangelegenheden.

Sociale contacten
Er gaat zo een hele dag voorbij waarbij thuiswerkers nog niet het geluid van hun eigen stem hebben gehoord. Er is niemand die vraagt hoe de dag verloopt of waar u op dat moment tegenaan loopt. Het gevolg is vaak dat er een gevoel van eenzaamheid optreedt. Juist die ‘smalltalk’ bij het koffieapparaat wordt een groot gemis.

Brainstormen en overleg
Met name de zelfstandigen die alleen hun bedrijf runnen missen op een gegeven moment een sparringpartner. Alle problemen die op hun pad komen moeten ze zelf zien op te lossen. Loopt er iets niet lekker, dan dient u altijd een beroep te doen op uw eigen creativiteit. En dat terwijl vele aangeven dat ze de beste ideeën verzamelen in gesprekken met andere mensen.

Borrels en vrijmilbo’s
Het is vrijdag en het einde van de gebruikelijke werkweek loopt op zijn einde. Daar zit u dan, in uw eentje thuis zonder iemand om het weekend eens fijn mee in te luiden. Die (soms) verplichte vrijmilbo’s stijgen in één keer in waarde. Daarnaast worden de kerstborrels, nieuwjaarsborrels of bedrijfsuitjes ook kantoorgewoontes die zelfstandigen moeten missen.

De gulden middenweg

Hoe kunt u nu als zelfstandig ondernemer of freelancer uit uw isolement komen, uw ideeën bespreken en af en toe even het weekend inluiden (als is het maar met een frisdrankje)? Hier is niet een eenduidige oplossing voor, maar veel thuiswerkers zoeken hun heil op openbare plekken waar meerdere mensen komen om te werken. Hiervoor zijn diverse flexplekken en cafés ingericht. Bekijk ook eens een aantal websites voor zelfstandigen en freelancers: hier worden vaak leuke activiteiten en borrels aangekondigd waaraan u kunt deelnemen. En wat betreft de structuur: dat heeft u voornamelijk zelf in de hand.