Haal het beste uit de zomer!

Haal het beste uit de zomer!

Na de hittegolf van begin juli is het nu echt zomer in Nederland. Omdat de meeste mensen in de zomer vrij zijn, kunnen zij lekker genieten van het zomerse weer. Toch zijn er ook mensen die in het voor- of naseizoen op vakantie gaan of een jaartje overslaan. In dat geval zit er dus niet veel anders op dan gewoon door te werken.

Maar hoe komt u de zomer het beste door op kantoor? Het is algemeen bekend dat de concentratie afneemt naarmate de temperatuur toeneemt. Het is dus van belang om het kantoor én het hoofd koel te houden en de werkzaamheden zoveel mogelijk op het weer af te stemmen.

Tips
Om de zomer op kantoor wat aangenamer te maken, vindt u hieronder een aantal praktische tips.

 • Begin op tijd
  Het is in de zomer al vroeg licht, dus een mooie gelegenheid om op tijd op te staan. Eerder beginnen betekent immers ook dat u op tijd naar huis kunt gaan en nog even van het lekkere weer kunt genieten. Neem ook wat meer pauzes dan normaal. Door de hitte neemt de concentratie sneller af.
 • Zorg voor een aangenaam binnenklimaat
  Zorg ervoor dat de temperatuur tijdens warme dagen niet te hoog oploopt door voldoende te luchten of de airco aan te zetten. Pas wel op dat het verschil tussen binnen en buiten niet te groot wordt, om de welbekende ‘klap’ te voorkomen als u weer buiten komt.
 • Houd uw hoofd koel
  Voelt u zich loom en heeft u moeite om het hoofd koel te houden? Ga dan even met uw voeten in koud water zitten. Dit werkt verfrissend voor lichaam én geest!
 • Kies de juiste kleding
  Draag frisse en luchtige, maar wel gepaste kleding. Een korte broek is beslist niet de enige manier om u luchtig te kleden. Er is ook gepaste en stijlvolle zomerkleding van lichte en luchtige stoffen.
 • Pas de werkzaamheden aan
  Doe tijdens hete dagen geen (te) inspannende werkzaamheden. Zo is de zomer een mooi moment om werk op te pakken dat de afgelopen tijd is blijven liggen. Denk aan het opruimen van uw bureau, kast of mailbox. Dit geeft vaak een heerlijk opgeruimd gevoel!
 • Ga lekker naar buiten
  Neem even de tijd voor een wandelingetje of een boodschap en lunch buiten. Dit zorgt niet alleen voor beweging en afleiding, maar u bent daarna ook weer scherper en creatiever. Ook een overleg kan, als er een geschikte locatie in de buurt is, prima in de buitenlucht worden gehouden!
 • Geef het kantoor een zomerse uitstraling
  Fris het kantoor op met wat nieuwe posters, foto’s of wat fleurige bloemen en planten. Dit geeft het kantoor een zomerse uitstraling en het vergroot bovendien de creativiteit.
 • Maak het gezellig
  In de zomer werken heeft ook wat goeds… Het is heerlijk rustig op kantoor en de sfeer is losser. Neem eens iets lekkers mee voor uw collega’s, bijvoorbeeld ijsjes of een frisse salade, of zet leuke zomermuziek op. Voelt het toch nog een beetje als vakantie!