Green power op kantoor

Green power op kantoor

Omdat een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking dagelijks acht uur op kantoor zit, is het erg belangrijk dat zij zich er niet alleen thuis, maar ook goed voelen. Als werknemers zich goed voelen, werken ze harder en produceren ze meer.

Als werkgever is het daarom van belang om te zorgen voor een inspirerende en gezonde werkomgeving. Planten kunnen hierin een belangrijk aandeel hebben. Ze zijn niet alleen decoratief, maar dragen ook bij aan de productiviteit. Zo berekende de Universiteit van Cardiff onlangs na een studie in Groot-Brittannië en Nederland dat een groene werkvloer tot 15% meer arbeidsproductiviteit oplevert. Dat cijfer komt nauw overeen met eerdere laboratoriaonderzoeken. Investeren in ‘green power’ loont zich dus.

Gezond binnenklimaat
In bijna geen enkel kantoorgebouw is het binnenklimaat optimaal. Vaak is de lucht te droog, waardoor gezondheidsklachten als keelpijn, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en vermoeidheid voorkomen. En dat is merkbaar aan het prestatieniveau van de werknemers. Planten kunnen dan een welkome aanvulling vormen, onder meer doordat ze de lucht zuiveren.

Bij planten op kantoor kan worden gedacht aan een leuke kamerplant op het bureau of de vensterbank. De meeste kamerplanten hebben weinig onderhoud nodig; u hoeft er dus geen groene vingers voor te hebben. Maar het kan natuurlijk ook een stuk creatiever. Zo kunt u ook overwegen om een plantenwand te installeren. Zo’n wand heeft niet alleen een positieve invloed op het werkklimaat, maar is ook een ware eyecatcher.

Minder snel vermoeid
Ook uit andere onderzoeken blijkt dat een groene werkvloer een hogere productiviteit oplevert en een positieve invloed heeft op de gezondheid van de werknemers. Zo heeft ook TNO een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de invloed van planten op de arbeidsproductiviteit. Hieruit kwam naar voren dat werknemers minder snel vermoeid raken wanneer er planten op de werkplek aanwezig zijn. Ook zouden verkoudheids- en griepklachten sneller verminderen en zou groen een gunstig effect hebben bij creatieve denkprocessen.

Met groen op kantoor bereikt u dus een heleboel meer dan alleen een gezellige aankleding. Werknemers voelen zich op hun gemak en zijn bovendien productiever. Een echte win-winsituatie dus.