De voordelen van routine

De voordelen van routine

Een goede routine is onmisbaar voor een hoge productiviteit. Routine is de basis voor rust in uw hoofd, gezondere gewoonten en meer energie. Daarnaast maakt u met routine ruimte voor het échte denk-werk, vermindert uw uitstelgedrag en kunt u makkelijker prioriteiten stellen. Maar hoe creëert u een goede routine in uw werk?

Bepaal de drie belangrijkste to do’s
Eindig uw werkdag met het bepalen van de drie belangrijkste punten die u de volgende dag wilt doen. Schrijf deze op op een plek die voor u handig is, bijvoorbeeld in een notitieboekje dat u op uw bureau laat liggen. Bepaal ook waarmee u uw dag begint. Zo weet u precies waarmee u uw werkdag moet beginnen zodra u plaatsneemt aan uw bureau. Dit voorkomt uitstelgedrag.

Leg uw spullen klaar
Weet u waar u uw dag mee start en mee vult? Leg dan ook alvast alle spullen die u nodig heeft klaar. Dat kan van alles zijn, zoals een rapport, een telefoonnummer of een apparaat. Zo hoeft u daar uw denkkracht in de ochtend niet aan te verspillen.

Maak een weekplanning
Door iedere vrijdag een weekplanning te maken voor de komende week, heeft u een goed beeld van wat er gaat komen. Hierdoor komen er minder verrassingen op uw pad en kunt u proactief handelen. Evalueer ook de week-planning van voorgaande week. Vaak maken mensen namelijk te optimistische planningen, waardoor geplande taken niet af zijn. Door de week te evalueren kunt u uw planningen realistischer maken.

Start en stop elke dag op dezelfde tijd
Bepaal voor uzelf op welke tijden u wilt werken. Tussen negen en vijf is de standaard, maar u kunt kiezen voor de tijden die u het beste uitkomen, mits de aard van uw werk dit toelaat natuurlijk. Door te luisteren naar uw natuur-lijke ritme, benut u uw energie het best en bent u het meest productief. Hou elke dag dezelfde tijden aan en spreek met uzelf af om er niet vanaf te wijken, zodat u tijdens uw geplande werkuren productief bent. Hierdoor kunt u ook optimaal genieten van uw vrije tijd!

Zin om uw routine te wijzigen? Start nu met iets kleins en volgende maand met het volgende. Op deze manier kunt u makkelijk gewoonten toevoegen aan uw routine en deze ook daadwerkelijk volhouden, zodat u over enkele maanden beschikt over nieuwe, goede, gewoonten in uw leven.