Dé trends in kantoorinrichting voor 2018

Dé trends in kantoorinrichting voor 2018

In 2017 stonden flexibiliteit en de gezondheid van medewerkers centraal. Een kantoor moet zo flexibel mogelijk ingericht worden om zo in te kunnen spelen op de behoefte van medewerkers. Een verschijnsel dat we in 2018 steeds vaker zien.  De hoogste tijd dus om eens te kijken wat nou dé trends op het gebied van kantoorinrichting voor dit jaar zijn.

Onder andere door de invloed van de grote techbedrijven als Google, Facebook en Microsoft worden onze kantoren steeds minder een kantoor en meer en meer een speeltuin van flexibiliteit en mogelijkheden. De kantoren van deze bedrijven zijn vaak inspirerend en speels. De medewerker bepaalt waar, wanneer en op welke manier hij werkt en verwacht steeds meer een werkplek die dat faciliteert. Werken doen we voor een groot deel in de cloud en ook het meubilair waar we dagelijks op zitten moet flexibel en ondersteunend zijn aan deze nieuwe manier van werken.

1. De gezondheid van medewerkers is prioriteit nummer 1
De focus op gezondheid is de belangrijkste trend van de afgelopen jaren en de verwachting is, dat dit ook nog wel even zal blijven. Het verschil tussen bedrijven is nog wel behoorlijk groot. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld alleen sportfaciliteiten aan, terwijl andere werkgevers een stapje verder gaan. Zo worden bijvoorbeeld zit stabureaus gebruikt om te zorgen dat medewerkers ook gedurende hun werkdag meer bewegen. De verwachting is dat in 2018 de focus iets verschuift naar de mentale gezondheid van medewerkers. Sociale interactie en vriendschap met collega’s stimuleert de positiviteit van een werknemer. Ruimtes waar collega’s samen kunnen eten of pauzeren, dragen daaraan bij. Maar tegelijkertijd is de mogelijkheid om afgezonderd en gefocust te kunnen werken ook ontzettend belangrijk. Een drukke werkplek en een gebrek aan privacy kunnen de mentale gezondheid zeker negatief beïnvloeden.

Iets wat ook positief kan bijdragen aan de mentale gezondheid van medewerkers, is zorgen voor voldoende groen op kantoor.

2. Werkplekken die de samenwerking bevorderen
Samenwerken met anderen wordt door veel bedrijven steeds meer gestimuleerd. Niet zo gek, want ook zij zien meer en meer de voordelen die dit met zich meebrengt. Het komende jaar zullen we dus nog meer van de zogenaamde ‘break out rooms’ gaan zien. Het idee achter deze ruimtes is dat mensen even weg zijn van hun werkplek en in een nieuwe omgeving weer op creatieve ideeën komen. Deze ruimtes worden ook vaak gebruikt als relaxruimte.

Is een break out room geen optie? Dan zijn er gelukkig nog meer mogelijkheden om de samenwerking tussen medewerkers te faciliteren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor grotere bureaus, zodat werknemers met z’n tweeën op een comfortabele manier aan het bureau kunnen werken. Een flexibel in te richten werkplek met bijvoorbeeld een verrijdbare scheidingswand en bureaustoelen die gemakkelijk te verplaatsen zijn, is een must om optimaal in te kunnen spelen op de wensen van medewerkers.

3. Maak plaats voor kunstmatige intelligentie
Een term die de laatste maanden behoorlijk rond zoemt op het internet is ‘kunstmatige intelligentie’, of ‘artificial intelligence’. En dat is allang niet meer een ‘ver van mijn bed show’. A.I. is één van de grootste trends op meerdere vakgebieden. Ook op het gebied van kantoorinrichting zal A.I. een steeds grotere rol gaan spelen. Kunstmatige intelligentie kan gebruikt gaan worden om bijvoorbeeld de inrichting van de kantoorruimte te optimaliseren. Door data te verzamelen, te combineren en te analyseren, kan een dergelijk systeem een handig hulpmiddel zijn voor de ontwerpers die het kantoor inrichten.

Constante monitoring en verbetering is ook een belangrijk onderdeel van A.I. Als er bijvoorbeeld een bureau te dichtbij een vergaderruimte staat en dit mogelijk voor geluidsoverlast zorgt, krijgt de ontwerper een bericht dat dit aangepast moet worden.

De kans is groot dat we in 2018 nog maar mondjesmaat te maken zullen krijgen met kunstmatige intelligentie. Maar toch is het een grote stap in de optimale inrichting van de werkplek.

4. Activity based werken 2.0
Activity based werken is niet nieuw. Sterker nog, het bestaat al een aantal jaren! Het is een populaire manier om het kantoor in te richten met een combinatie van een open kantoortuin, privé-werkplekken, samenwerkplekken en break out rooms. Het idee is dat medewerkers kiezen waar ze gaan werken op basis van de taak die ze moeten afronden. Dit leidt tot een hogere productiviteit en minder verloop in medewerkers.

In 2018 gaan we versie 2.0 van deze manier van werken zien. Medewerkers zullen minder op een vaste werkplek zitten en nog meer gebruik maken van de ruimte waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Ze hebben een centrale locker die ze kunnen gebruiken om hun persoonlijke spullen in op te bergen aan het einde van de dag. De open kantoortuin zal niet compleet verdwijnen, maar de layout zal beter doordacht worden. Met bijvoorbeeld akoestische scheidingswanden kunnen gemakkelijk privé-werkplekken gemaakt worden.

5. De flexibele werkplek
Eerder in dit artikel wordt het al genoemd: flexibiliteit in kantoorinrichting was voor veel kantoren in 2017 al een belangrijk aandachtspunt. De verwachting is dat dit in 2018 niet anders zal zijn. De technologie blijft zich maar verder ontwikkelen. Om die techniek op een goede manier in de werkplek te integreren, is flexibiliteit nodig. Een manier om alvast rekening te houden met de techniek van morgen, is door flexibel kantoormeubilair te gebruiken. Dit is meubilair dat op verschillende manieren te gebruiken is, of bijvoorbeeld gemakkelijk aan te passen is aan een andere kantoorindeling. Modulair meubilair is daar een mooi voorbeeld van.

Net als in 2017, is ook in 2018 flexibiliteit in kantoormeubilair nog steeds ontzettend belangrijk. Maar ook de mentale én fysieke gezondheid van medewerkers krijgt weer veel aandacht. Daarnaast is het de verwachting dat kunstmatige intelligentie dit jaar z’n intrede gaat doen op de werkvloer. Wat hebben deze en de rest van de trends in dit lijstje gemeen? Samen zorgen ze voor een moderne werkomgeving waarin de medewerker optimaal zijn of haar werk kan doen. En dat is natuurlijk de wens van iedere ondernemer!