De meest voorkomende kantoor clichés en uitspraken

De meest voorkomende kantoor clichés en uitspraken

Het is bijna niet te voorkomen: iedereen die op kantoor werkt wordt altijd wel meegesleept is één of meerdere kantoorclichés. Op zich is dat helemaal niet erg hoor, maar misschien kunt u na het lezen van deze blog wel het besluit nemen om het een keertje anders te doen. Bijvoorbeeld de routine omgooien of bij de koffieautomaat een keer een leuke stelling erin gooien. Wat u ook besluit: clichés kunnen doorbroken worden.

Het oog op de klok

Op kantoor houdt iedereen er snel bepaalde routines op na. Bijvoorbeeld stipt om 11.00 uur een koffiepauze, om 12.30 uur lunchen en om 15.00 uur ontmoeten jullie elkaar weer bij de koffiemachines. Vele ontkomen er niet aan, want iedereen op kantoor staat op gezette tijden even op uit de bureaustoel. Het gevolg van deze sociale activiteiten is dat u (wellicht onbewust) meer met de tijd bezig bent. Is het alweer tijd voor koffie? Kunt u uw boterhammen er al bij pakken? Voordat u het weet heeft u een 9 tot 5 mentaliteit ontwikkeld met de gebruikelijk pauzes tussendoor.

De bekende ‘koffieautomaat gesprekjes’
Als u besluit om even de benen strekken en op weg te gaan naar de koffieautomaat wacht u hier het volgende kantoorcliché: de typische koffieautomaat gesprekjes. Zoals op maandag: ‘hoe was je weekend?’. Op vrijdag: ‘wat ga je dit weekend doen?’. En dan is er nog de vraag die elke dag gesteld kan worden: ‘wat ga jij eten vanavond?’. Het opmerkelijke van deze gesprekjes is dat het antwoord soms niet eens belangrijk is, of misschien niet eens blijft hangen. In principe doet het er niet aan toe wat Maartje van marketing gaat eten vanavond, maar u moest toch iets vragen?

Samen klagen

Zijn de bekende koffieautomaat gesprekjes al gevoerd, dan gaan we met zijn allen over tot klagen. Klagen over de drukte van het werk, de files, het salaris, de leidinggevende of het weer. Begrijp ons niet verkeerd hoor, een beetje klagen doet soms best goed. Vooral als uw gesprekspartner er hetzelfde over denkt.

Kantoortaal

Vaak sluipt het er stiekem in: de cliché kantoortaal waar meer mensen zich schuldig aanmaken dan ze in eerste instantie denken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende uitspraken:
– we hebben zo bila;
– dat heeft op dit moment geen prio;
– misschien kan hij later aanhaken;
– hopelijk kunnen we dat vandaag aftikken;
– ik schiet er even een nieuwe afspraak in.