9 tips voor meer focus op de werkvloer in december

9 tips voor meer focus op de werkvloer in december

December is een maand waarin mensen vaak veel aan hun hoofd hebben. De feestdagen staan voor de deur en dat kan behoorlijk wat stress met zich meebrengen. Oók op de werkvloer. Een balans vinden tussen werk en thuis lijkt tijdens deze feestmaand nog iets moeilijker dan in de rest van het jaar. De kans is dan ook groot dat de focus en productiviteit op kantoor ver te zoeken is.

Tijdens de drukke decembermaand zijn er veel dingen die om aandacht vragen. Het plannen van feestjes, het afronden van belangrijke projecten, zoeken naar cadeaus en het voorbereiden van de feestdagen zijn zomaar een paar dingen waar ook tijdens de werkdag wat tijd in gaat zitten. De scheidingslijn tussen werk en privé lijkt vager in december. Een groeiende to-do lijst terwijl de beschikbare tijd alleen maar minder wordt resulteert vaak in stress. En hoewel die stress meestal niet werkgerelateerd is, heeft het zeker wel effect op de productiviteit op de werkvloer.

Deze negen tips helpen om gefocust te blijven tijdens de periode tot aan de feestdagen.

1. Neem een paar dagen vrij
Heeft u nog vrije dagen beschikbaar? Overweeg dan om een paar dagen op te nemen. Gebruik zo’n dag om bijvoorbeeld cadeaus te kopen of er eens lekker op uit te trekken met het hele gezin. Een vrije dag geeft de mogelijkheid om even bij te tanken tijdens een drukke periode.

2. Maak uw hoofd leeg
Noteer alle taken, zowel zakelijk als privé, op een stuk papier. Zo zijn ze uit uw hoofd en heeft u een beter overzicht. Dit overzicht kan ook helpen om keuzes te maken. Sommige to-do’s kunnen misschien prima wachten tot het nieuwe jaar.

3. Ga niet multitasken
Voorkom dat u zakelijke en prive to-do’s door elkaar gaat halen. Online de laatste kerstinkopen doen terwijl u via videobellen deelneemt aan een vergadering is geen handige zet.

4. Begin op tijd
De feestdagen zijn elk jaar in dezelfde periode. Toch lijkt het alsof we onszelf er ieder jaar weer door laten verrassen. Begin vroeg om stress op de laatste vrijdag voor Kerstmis te voorkomen. Start vast met belangrijke taken die meestal tot de laatste week van december blijven liggen en sla vast wat cadeaus in. Op deze manier bespaart u uzelf veel stress.

5. Neem geen werk mee naar huis
Wees realistisch in wat u voor de feestdagen af wilt hebben. Niemand heeft zin om tijdens Kerstmis nog achter de computer te moeten duiken omdat dat ene project af moet. Stel haalbare doelen en bedenk hoe laat u op die laatste werkdag voor de kerst uiterlijk naar huis wilt. Gebruik die tijd als motivatie om gefocust te blijven tijdens afleidingen op kantoor.

6. Wees alert op afleidingen
Als u op kantoor bent, focus u dan ook echt op uw werk. Ga niet nog even snel een cadeau kopen tijdens uw lunchpauze of even vijf minuten rondneuzen in uw favoriete webshop. Al die afleidingen kunnen er namelijk voor zorgen dat u uiteindelijk langer bezig bent met uw werkgerelateerde taken.

7. Vergeet uzelf niet
Tijdens de wintermaanden hebben veel mensen de neiging om minder te gaan sporten en meer te gaan eten. Maar om gefocust te kunnen werken, is voldoende beweging en gezond eten juist heel belangrijk. En probeer eens een half uurtje meer te slapen per nacht!

8. Plan niet te veel
Het lijkt wel alsof er in december elke avond ergens een borrel, kerstdiner, lunch of feest is. Hoewel het verstandig is om deel te nemen aan bijvoorbeeld een zakelijke kerstborrel, kan het ook verleidelijk zijn om maar op elk aanbod in te gaan. En dat heeft juist weer een negatief effect. Voel u niet verplicht om overal aanwezig te zijn en zoek een balans tussen netwerken en uw eigen taken.

9. Herinner uzelf om gefocust te blijven
Soms werkt het nog het best om maar compleet te ‘vergeten’ dat de feestdagen voor de deur staan. Doe op kantoor net of het september is in plaats van december, terwijl u thuis van de feestdagen geniet.

Hopelijk helpen deze tips om uw decembermaand gefocust door te komen. Wij wensen u alvast fijne feestdagen!