5 tips voor een productievere kantoorruimte

5 tips voor een productievere kantoorruimte

Onderschat het belang van een kantoorruimte voor uw productiviteit niet! Op uw werkplek brengt u toch een aantal uren per dag door. Wel zo fijn als u die uren op een nuttige manier kunt invullen en niet constant afgeleid wordt door andere dingen. Deze zes tips helpen u om uw kantoor zo in te richten dat hij bijdraagt aan uw productiviteit.

De juiste stoel
De stoel waar u dag in dag uit op zit, heeft niet alleen effect op uw lichamelijke gezondheid, maar ook op hoe goed u kunt presteren. Heeft u een stoel waarop u lekker onderuitgezakt kunt zitten, dan bent u minder productief dan wanneer uw stoel u ‘dwingt’ om rechtop te zitten.

Creëer ruimte
Hoeveel ruimte u tot uw beschikking hebt, is heel belangrijk voor uw productiviteit. Licht en ruimte zorgen namelijk voor rust in uw hoofd. En als u rustig bent en geen last hebt van stress, bent u productiever. Wees niet bang, u hoeft niet direct een groot kantoor te hebben om dat ruimtelijke gevoel te krijgen. Met wat tips en trucs kunt u ook met een kleine kantoorruimte prima uit de voeten. Zo is het dus heel belangrijk om te zorgen voor voldoende licht. Dat doet u uiteraard met ramen, maar ook witte muren kunnen helpen om uw kantoor ruimtelijker te maken. Wit weerkaatst licht beter dan donkere kleuren, waardoor uw hele kantoor lichter wordt. Daarnaast is het ook handig om na te denken over de plaats van uw meubels. Zet bureaus bijvoorbeeld op een plek met veel licht. Probeer de ruimte verder zo leeg mogelijk te houden. Als er weinig spullen op de grond staan, oogt de kantoorruimte een stuk minder rommelig en daarmee ruimtelijker. Berg spullen op in een kast, die u tegen de muur zet. Het liefst uit het zicht.

Laat u inspireren
Maar het hoeft echt niet allemaal strak en leeg te zijn. Items die inspireren, zorgen namelijk ook voor een hogere productiviteit. Leg bijvoorbeeld een stapel tijdschriften op het bureau, hang een mooie quote aan de muur, of laat desnoods een kunstenaar langskomen voor een mooie muurschildering.

Ken de betekenis van kleur
Kleuren wekken een bepaalde reactie op in de hersenen. Handig om u daarvan bewust te zijn als u zich bezighoudt met de inrichting van de kantoorruimte. Zo zorgt rood ervoor dat u alerter bent, zorgt groen voor energie en zijn gele kleuren goed voor de creativiteit. U kunt er voor kiezen om één muur in de ruimte een kleur te geven. Of juist alles wit (en ruimtelijk) te houden en accessoires en meubels in een bepaalde kleur aan te schaffen.

Zorg voor voldoende groen
Wist u dat planten heel belangrijk zijn in een kantoorruimte? Planten zorgen voor de broodnodige zuurstof in de ruimte. En die zuurstof kunt u goed gebruiken als u de hele dag in een afgesloten kantoorruimte zit. Heeft u ‘s middags vaak last van een dip of zelfs hoofdpijn? Grote kans dat dit komt omdat er te weinig zuurstof in de lucht zit. Ook de temperatuur in de ruimte is belangrijk, zorg dat u deze laag houdt (maximaal 20 graden).

Wat helpt u om productiever te werken?