5 tips om op tijd te komen zonder haast

5 tips om op tijd te komen zonder haast

Op tijd komen is voor velen een hele opgave. Er zijn een paar simpele tweaks die u kunt maken in uw dag om te zorgen dat u toch op tijd komt. 5 tips:

  1. Wees voorbereid op de dagPlan uw dag de avond van tevoren, maak een lijstje met wat er mee moet in uw tas en pak de tas alvast zo ver mogelijk in. Het lijstje helpt in de ochtend om alle nodige spullen mee te nemen en niets te vergeten (en om te voorkomen dat u te veel mee meeneemt). Leg ook alvast uw kleding klaar en bereid indien mogelijk alvast het ontbijt voor, en leg andere dingen klaar die u nodig hebt.
  2. Sta vroeger opEen goede voorbereiding helpt om de ochtend sneller en meer gestructureerd te starten, maar dat betekent niet dat u binnen no time klaar bent. U heeft alsnog de tijd nodig om u om te kleden, uw ontbijt te eten, etc. Sta iets vroeger op dan normaal en u kunt alles in een normaal tempo doen. Tegen de tijd dat u klaar bent, is het ook (bijna) tijd om te vertrekken.
  3. Vertrek eerderEen ruim geplande reis geeft ruimte voor vertragingen, waardoor uw reis meer ontspannen wordt. In de file staan of vertraging hebben is natuurlijk nog steeds vervelend, maar geen halszaak. Zonder de bijkomende stress komt u meer ontspannen op uw werk aan.
  4. De klok voor zettenHet is een oude truc, maar hij werkt verrassend goed. Zet al uw klokken vijf tot tien minuten voor. Hoewel u zich hier natuurlijk van bewust bent wanneer u op de klok kijkt, werkt het toch als een een soort van aanmoediging: ‘het is bijna tijd om te gaan, opschieten!’
  5. Plan een beperkt aantal afspraken per dag inHoe meer afspraken u per dag heeft, hoe meer u afhankelijk bent van de planning van anderen. Zorg dat u genoeg ruimte heeft om afspraken uit te laten lopen, zodat u ook genoeg tijd heeft om tussendoor weer even tot uzelf te komen en onverwachte zaken af te handelen. Zo gaat u meer ontspannen het volgende gesprek in, bent u meer gefocust en daardoor is de kans op uitloop ook weer minder.