4 alternatieven voor de gewone bureaustoel

4 alternatieven voor de gewone bureaustoel

‘Zitten is het nieuwe roken!’, kopten verschillende kranten en tijdschriften nog niet zo heel lang geleden. Want uit onderzoek blijkt dat zitten kan zorgen voor diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast zouden we van zitten ook vatbaarder worden voor depressies, borstkanker en wordt het zelfs gelinkt aan eerder sterven. Gelukkig is er iets aan te doen! Met deze vier alternatieven voor de standaard bureaustoel, komt u gezonder de dag door.

Fietsend achter uw bureau
Bureaus waarbij u altijd in beweging bent zijn momenteel echt een hit. Zo zijn er bureaus waar een loopband aan bevestigd is en kleine apparaten waarmee u een fietsende beweging kunt maken onder uw bureau. Met deze bureaus bent u veel actiever gedurende de dag, waardoor u aan het eind van de dag niet zo snel op de bank zult neerploffen, maar juist energieker bent. Het is natuurlijk ook een stuk gezonder om af en toe te bewegen tijdens het werk, maar het is wel belangrijk dat u niet de hele dag aan het fietsen of lopen bent. Afwisselen is het toverwoord.

Stabiliteitsbal
De stabiliteitsbal zien we al een tijdje hier en daar op kantoren. Het is een goede manier om te zorgen dat u rechtop blijft zitten, zodat u uw rug niet te veel belast. Er bestaan speciale stabiliteitsballen die zijn ontwikkeld voor gebruik op kantoor, maar om uit te proberen of het iets voor u is, kunt u ook de wat meer standaard variant gebruiken die u ook in veel sportscholen terugvindt. De bal is instabiel, wat er voor zorgt dat uw lichaam constant kleine aanpassingen moet doen om goed te blijven zitten. Dit is heel goed voor uw buik- en onderrugspieren.

Verstelbaar zit/sta bureau
Natuurlijk zijn er meer dan genoeg opties waarbij u staand kunt werken. Helaas is de hele dag staan ook niet erg goed. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van uw rug of spataderen. Nee, u kunt beter kiezen voor de gulden middenweg: een bureau dat u gemakkelijk in hoogte kunt verstellen. Een zit/sta bureau is dan de perfecte optie voor u. Er bestaan bureaus die u handmatig naar boven en beneden kunt draaien, maar u kunt ook kiezen voor een elektrische optie.

De stoel die met u mee beweegt
De laatste jaren schieten ze als paddenstoelen uit de grond: de flexibele bureaustoelen die meebewegen met uw lichaamsbewegingen. Zo is er de Balance kruk. En die doet misschien nog het meeste denken aan een kleine barkruk. Maar deze stoel heeft veel meer in z’n mars. Op zo’n kruk bent u, net als bij de stabiliteitsbal, de hele dag in beweging. U kunt er letterlijk alle kanten mee op, en de stoel gaat met u mee. Hierdoor blijft uw houding goed en gaat u niet verkrampt zitten werken.

Op wat voor stoel u ook zit, zorg ervoor dat uw laptop of computer op de juiste hoogte staat. Uw ellebogen moeten in een hoek van 45 graden kunnen liggen en het beeldscherm moet precies op ooghoogte staan.